Christian Svendsen
(1809-1865)
Jacobine Margrethe Nørschou
(1812-1874)
Christen Buchvald Nørgaard
(1851-1918)
Kirsten Marie Iversen
(1850-1913)
Christen Svendsen Nørgaard
(1875-1954)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Christine Sofie Nielsen

Christen Svendsen Nørgaard

  • Født: 22 Feb. 1875, Snevre, Bjergby, Hjørring, Danmark
  • Dåb: 18 Apr. 1875, Bjergby, Hjørring, Danmark
  • Ægteskab (1): Christine Sofie Nielsen den 14 Nov. 1899 i Sankt Hans, Hjørring, Danmark
  • Død: 1 Apr. 1954, Bangsbostrand, Hjørring, Danmark at age 79
  • Begravet: 6 Apr. 1954, Frederikshavn, Hjørring, Danmark

  Generelle notater:

Christen Svendsen blev født den 22 februar 1875, døbt i kirken den 18 april 1875, søn af gårdmand Christen Buchvald Nøtgaard og hustru Kiesten Marie Iversen, 24 år i Snevre.
Faddere: pige Maren Andersen i Tornby, Kristen Svendsen og Anders Iversen i Tornby.
(Kilde: Bjergby kirkebog 1865-1879, opslag 22, Hjørring amt. Ny scanning.

Christen Svendsen døde den 1 april 1954 på Sæbyvej 28, begravet den 6 april 1954 på Fladstrand kirkegaard, 79 år gammel. Købmand af Sæbyvej 28 Bangsbostrand. Født i Bjergby sogn den 22 februar 1875. Søn af gåårdejer Christen Nørgaard og hustru Kirsten Marie Iversen af Bjergby. Han var gift.
Dødsårsag: selvmord ved hængning.
(Kilde: Bangsbostrand kirkebog 1954-1961, opslag 258, Hjørring amt).

Havde forretning med cykler og træsko Nørregade 13 (nu nr. 29) i Hjørring. Lavede selv træskoene.
Avisannonce: At jeg fra Onsdag den 1ste November har overtaget den af Hr. Chr.Sørensen i Nørregade drevne Træhandel, tillader jeg mig herved at bekjendtgjøre saavel for Chr.Sørensens tidligere Kunder som for Enhver, der vil forunde mig sin Søgning. Ærbødigst Chr. Nørgaard.

Siden blev han krovært, men det gik ikke så godt.
Avisudklip 1904: Uggerby Kro Solgt
Kroejer Martin Nørgaards Enke har solgt Uggerby Kro til Sin afdøde Mands Brodersøn, Træhandler Chr. Nørgaard, Hjørring. Til Kroen hører der Landbrug og en stor Købmandsforretning, der i mange Aar har været bortlejet til Købmand Anton Larsen. Den gamle Uggerby Kro, der ligger et Par Mil fra Hjørring lige ved Tverstedvejen, har i mange Aar været et yndet Tilflugtssted om Sommeren for Hjørringenserne, der driver Lystfiskeri i Uggerby Aa. Fra Kroen er der kun en Fjerdingvej til Havet, hvortil der fører en smuk Spaseresti langs Aaen. Chr. Nørgaard overtager Ejendommen i August Maaned. Han vil selv drive Kroen og Landbruget, medens Anton Larsen fortsætter med Købmandsforretningen.
Avisudklip 1904: Uggerby Kro Solgt
Indehaveren af Uggerby Kro, Enke efter M. Nørgaard, har i Gaar solgt denne sin Ejendom til Træhandler C.Nørgaard, Nørregade, Hjørring. Al udvendig Besætning og en Del Inventar medfølger. Overtagelsen sker 20 Aug. 1904.

Uggerby Kro, tidligere kaldet Brohuset, ejedes omk. 1860 af 0024 Christian Nørgaard i Stejlbjerg (CSN's farfar), og fra 1874 af dennes søn Martin Nørgaard (#56, CSN's farbror)
Allerede Januar 1905 blev kroen solgt igen til Anton Larsen.

Købte siden et lille landsted i BangsboStrand og lavede købmandsforretning der.

Rapport om Selvmord 1. April 1954: Christian Svendsen Nørgaard, født 22/2 1875 i Bjergby sogn, Hjørring Amt, gift, købmand, Sæbyvej 28, Frederikshavn.
Dødsdag: 1. april 1954 kl. ca. 8.20. Findedag: 1. april 1954 kl. ca. 8.35.
Efter læge Trausteds oplysninger har afdøde været stærkt deprimeret gennem længere tid.
Politimesteren meddelte i dag kl. 9.30 telefonisk hertil, at læge Trausted til ham havde meddelt, at han var kaldt til Sæbyvej nr. 28, hvor købmand Nørgaard var fundet død ved hængning.
Pb. Frølund og undertegnede kørte straks til stedet, hvor vi traf afdødes pårørende samt læge Trausted, der oplyste, at han i dag kl. ca. 9.50 telefonisk var blevet anmodet om at komme til Sæbyvej 28, hvor købmand Christian Nørgaard var fundet hængt. - Ved lægens ankomst var afdøde nedtaget og lå på ryggen under det sted, hvor han havde hængt sig.
Afdødes søn Christen Nørgaard, (52 år), forretningsmand, med fast bopæl i Amerika, men som for 4 dage siden er vendt hjem på besøg, forklarede ar han kl. ca. 8.35, da han lå og sov på et loftværelse, var blevet vækket af moderen, der var meget oprevet og forklarede, at faderen havde hængt sig i laden. Han stod straks op og løb ud i laden, hvor han fandt faderen hængende i reb, der var lagt dobbelt op omkring tre løse brædder, der lå på loftsbjælkerne. Rebet var ikke bundet i nogen løkke om halsen på afdøde, og denne hængte således i fremoverbøjet stilling, at hans knæ omtrent støttede på logulvet. Afdøde havde lagt hovedet ned over det nedhængende reb, således at dette fra struben og op til begge øren var strammet ind over halsen.
Afstanden fra de nævnte løse brædder ti gulvet er opmålt til 2.20 m, og efter afhørtes oplysninger hængte rebet i en afstand af 0.95 m fra logulvet. Rebet var taget ned ved vores ankomst. Afhørte foranledigede straks lægen tilkaldt, og i den tid, der hengik inden lægens ankomst, undersøgte afhørte efter bedste evne sin fader, men han kunne ikke konstatere liv.
Afhørte forklarede videre, at han på trods af, at han har været i Amerika i 25 år, var klar over, at forholdet i hjemmet ikke var så godt, som det skulle være, idet der foruden faderen og moderen i hjemmet opholdt sig en datter på 49 år, der gennem flere år har været sindssyg og for tiden er prøveudskrevet fra Viborg sindssygehospital. - Efter afhørtes hjemkomst for 4 dage siden har han konstateret, at faderen var stærkt deprimeret over datterens tilstedeværelse i hjemmet, idet hendes tilstedeværelse gjorde forholdet mellem forældrene dårligt. Faderen var blevet menneskesky og ville ikke vise sig udenfor hjemmet, og afhørte fandt hurtigt ud af, at der måtte være noget i vejen med faderens nerver. Under det korte ophold i hjemmet har faderen til afhørte flere gange sagt: "Det var bedre om jeg døde", men han har aldrig udtalt sig om, at det var hans hensigt at begå selvmord.
Afhørte er af den formening, at faderen har begået sin ulykkelige handling i et anfald af sindsforvirring.
Afdødes hjemmeværende datter, Dagny Nørgaard, (49 år), forklarede, at hun i nat havde sovet på et loftsværelse sammen med faderen. Faderen stod op kl. godt 7, og han havde tændt op i kakkelovnen, da hun kl. ca. 7.30 kom ned i stuen. Hun talte ikke med faderen, der gik og pudslede omkring i lejligheden. Da hun havde ordnet forskellige ting i stuen, gik hun kl. ca. 8.20 igen ovenpå. Medens hun befandt sig her, kom hendes moder løben og fortalte til afhørtes broder, at faderen havde hængt sig i laden. Broderen løb straks ned i laden og foranledigede lægen tilkaldt. Afhørte forblev i stuen og har således ikke været ude i laden, og hun kan ikke oplyse noget om, hvad klokken var, da moderen havde fundet den afdøde.
Afhørte udtalte videre, at der var et spændt forhold mellem forældrene og afhørte, men hun kunne ikke nærmere angive årsagen til dette forhold. Faderen havde i den senere tid været meget deprimeret over forholdene i hjemmet, og han havde for nogle dage side udtalt: "Hvis jeg dør, må I love at sælge forretningen". Han havde dog ikke over for hende udtalt sig om, at han agtede at berøve sig livet.
Det skal bemærkes, at afhørte, på trods af at vi er vidende om, at hun har været indlagt på sindssygehospital, gav en meget fornuftig fremstilling om det skete.
Afdødes hustru, Kirstine Sofie Nørgaard, f. Nielsen, (65 år), forklarede, at hun fortiden sov på en divan i stuen. Kl. ca. 7.30 kom hendes mand ned i stuen, hvor han gav sig til at tænde op i kakkelovnen. Hun sagde da til ham, at det ikke var nødvendigt, at han stod op så tidligt, men han havde ikke svaret hende, men blot fortsat sit arbejde. Kl. ca. 8 serverede hun morgenmad for ham, som han spiste med god appetit. Han lagde sig derefter på divanen i stuen, og hun gik ud i køkkenet. Kort tid efter gik han gennem køkkenet og ud i gården, og hun regnede med, at han skulle på WC, der befinder sig i gården. Hun så dog ikke efter, hvor han gik hen, men da hun ca. et kvarter efter ville gå ud i gården for at give ham en besked, kunne hun ikke finde ham. Hun fandt ham dog straks i laden, hvor han hang i et reb. Hun kan dog ikke give nogen nærmere oplysning om, hvilken stilling han indtog, eller hvorledes rebet var gjort fast, idet hun blev så choceret, at hun straks løb op for at kalde på sin søn.
Hun forklarede videre, at afdøde gennem længere tid havde været deprimeret i svær grad. Han talte ikke med nogen, og han ville end ikke gå udenfor hjemmet. Han har flere gange udtalt sig om, at det var bedre, at han var død, men han har dog aldrig givet udtryk for, at han agtede at berøve sig livet.
Afhørte var vanskelig at afhøre, da hun stadig græd stærkt og i det hele taget var meget oprevet over det skete.

Ved vores ankomst lå afdøde på logulvet. Der var tydelige hængningsfurer, der strakte sig på begge sider fra strubehovedet og skråt op bag begge øren. Han var endnu varm, og der var ingen ydre tegn på vold. Han var fuldt påklædt uden jakke, og der var ingen uorden i hans tøj, og der var intet i laden, der kunne type på, at der var foregået kamp.
Rummet han lå i, var ca. 5x3 m i størrelse, og det var på langs delt af en ca 1½ m høj træskillevæg med fri passage mellem de to herved opståede rum. I en højde af 2.20 m fra gulvet lå på loftsbjælkerne - tre løse brædder, der tilsammen var ca 50 cm brede. Disse brædder støttede sig på hver ende på loftsbjælkerne.
Rebet var nedtaget, men afdødes søn forklarede, at det havde været lagt dobbelt op omkring de anførte brædder, og rebet var således sammenbundet, at det kunne løses blot ved et træk i en af enderne. Han var dog ikke i stand til at give en nøjagtig forklaring om, hvorledes rebets ender var bundet sammen. Han vil anslå, at rebets underende var ca 1 m fra gulvet.
Rebet, der er 5.30 m langt og af treslået hamp, er medtaget til politistationen.
Underskrevet Svend Frølund, pb. og Frimodt Madsen, ob.

Afdøde er ukendt i r.r. - Erklæring vedlægges. - Afdøde var medlem af Fortsættelsessygekassen for Hjørring amt under nr. A24621. Frimodt Madsen, o.b.

Ligsyn 1954: År 1954, den 1/4 kl 14:10 foretoges på ejendommen Sæbyvej 28, Fr.havn medicolegalt ligsyn over Christian Svendsen Nørgaard f. 22-2-1875.
Rapport af 1/4 54 fra pol. i Fr.havn forelå. Kredslægen Henrichsen og undertegnede .... E-H var mødt. Liget fandtes liggende i en til ejendommen hørende lade. Det synedes, og der fandtes en ½-1 cm bred hængningsfure omkring hals, men iøvrigt ikke tegn på vold. Af sikre dødstegn fandtes dødspletter. Kredslægen afgav ligsynsattest, hvori dødsårsagen angives som hængning. Underskrevet: Ehrenreich-Hansen.
Uddrag af Medicolegalt ligsyn: Der er i afdødes slægt en del disposition til manio-depressiv sindssygdom, og afdøde skal for ca 33 år siden have haft et depressivt anfald. Siden jul deprimeret, optaget af tanken om, hvad der skulle blive af ham, hvis hustruen døde, og han komtilat stå alene med en datter, der opholder sig i hjemmet efter prøveudskrivning fra sindssygehospitalet, havde oftere talt om, at det var bedre han døde. Han led i øvrigt ikke af nogen sygdom og var ikke hengiven til spiritus.
Underskrevet S.L.Henkiksen, Kredslæge Frederikshavn.

  Begivenheder i hans liv:

• Bopæl, 1880, Bjergby, Vennebjerg, Hjørring, Danmark.

• Konfirmation, 28 Apr. 1889, Bjergby, Hjørring, Danmark.

• Bopæl, 1890, Bjergby, Vennebjerg, Hjørring, Danmark.

• Bopæl, 1906, Hjørring, Danmark.

• Bopæl, 1911, Hjørring, Danmark.

• Bopæl, 1916, Vennebjerg, Hjørring, Denmark.

• Bopæl, 1921, Flade, Horns, Hjørring, Danmark.

• Bopæl, 1925, Flade, Horns, Hjørring, Denmark.

• Bopæl, 1930, Flade, Hjørring, Danmark.


Christen blev gift med Christine Sofie Nielsen den 14 Nov. 1899 i Sankt Hans, Hjørring, Danmark. (Christine Sofie Nielsen blev født den 8 Dec. 1878 i Vidstrup, Hjørring, Danmark, dåb den 12 Mar. 1879 i Vidstrup, Hjørring, Danmark, døde den 25 Nov. 1965 i Frederikshavn, Hjørring, Danmark og blev begravet den 29 Nov. 1965 i Frederikshavn, Hjørring, Danmark.)


  Ægteskabsnotater:

Ungkarl og landmand Kristen Svendsen Nørgaard, 24 år af Bjergby. Født i Bjergby den 22 februar 1875, søn af gårdmand Kr. Buchvald Nørgaard og hustru Kirsten Marie Iversen og pige Christine Sofie Nielsen, 20 år i Krustrup. Født i Vidstrup den 8 december 1878, datter af gårdejer Niels Chr. Nielsen og hustru Christiane Christensen.
Forlovere: gårdejerne Kr. Nørgaard af Bjergby og Niels Chr. Nielsen af Krustrup.
Viet den14 Nov 1899.
(Kilde: Hjørring Sankt Hans kirkebog 1892-1909, opslag 184, Hjørring amt).



Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 22 Dec. 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Den vedligeholdes af hjemmesidens ejer, som også har ophavsret på indholdet